Tovar skladom zakúpený do 11:00 posielame nasledujúci pracovný deň.

Preprava lyží v aute

Zima je opäť za dverami a my zimní športovci, ktorí nebývame rovno „pod vlekom“, sa na svoj obľúbený svah potrebujeme nejako dopraviť. Najčastejšie autom a samozrejme s lyžami, snowboardom a celou výstrojou. Motoristi , ktorí túto otázku ešte nemajú vyriešenú, možno budú mať dilemu aký spôsob prepravy zvoliť. Prevážať lyže alebo snowborad len tak v kabíne auta, so sklopeným zadným sedadlom sa síce javí možno ako najjednoduchšie riešenie, ale je to vrcholne nebezpečné. Pri prudkom brzdení, alebo zrážke, môžu lyže v aute spôsobiť viac škody a zranení než samotná nehoda. A pri nebodaj pretočení auta cez strechu, budú lyže v kabíne pôsobiť ako nože v mixéri čo určite nikto nechce ani vidieť, nie to zažiť...

Preto sa pozrime na všetky legálne a hlavne bezpečné spôsoby ako prepravovať lyže, s ich prednosťami či nevýhodami.

 

Preprava lyží na Slovensku

Na Slovensku nie je prepravovanie lyží legislatívne upravené samostatným zákonom, ale spadá pod všeobecné predpisy pre bezpečnosť a prevádzku motorových vozidiel. Dôležitým pravidlom je, že lyže musia byť prepravované tak, aby neohrozovali ostatných účastníkov cestnej premávky a nepoškodzovali vaše vozidlo.

Najbežnejší spôsob prepravy je použitie strešného nosiča alebo boxu:

  • Strešný nosič: Lyže musia byť správne upevnené pomocou popruhov alebo zámkov, aby sa predišlo ich uvoľneniu
  • Strešný box: Tento spôsob je považovaný za bezpečnejší, pretože chráni lyže pred poveternostnými vplyvmi a minimalizuje riziko ich uvoľnenia počas jazdy

 

Strešný box

"Truhla“ na streche auta je asi najznámejší a najpoužívanejší spôsob prepravy lyží a to oprávnene. Pretože do boxu môžete naložiť nielen viacero párov lyží či snowboardov, ale aj lyžiarske palice, prilby, lyžiarky či inú batožinu. Rovnako dobre ho využijete aj pri letných dovolenkách napríklad k moru. Strešných boxov je na trhu pomerne veľké množstvo a spôsobu, akým si ten správny pre vás vybrať, sa budeme venovať v samostatnom článku. Každopádne ale musíte mať na pamäti, že okrem boxu si musíte zaobstarať aj strešné nosiče (priečniky) na ktoré sa box na aute nasadzuje.

Dostatočný priestor nielen pre lyže ale aj ostatné príslušenstvo

Dobrá ochrana lyží pri transporte

Využiteľnosť aj v lete

 

Nosiče lyží na strechu

.. pre spôsob ich otvárania nazývané ako „nožnicové“. Asi najpoužívanejšie riešenie v minulosti, kým neboli stále viac a viac nahradzované boxami. Ich popis je takmer úplný opak výhod a nevýhod strešných boxov. Nosiče lyží prepravia len lyže, nie však už prilby alebo lyžiarky a v lete je ich využitie takmer nulové (maximálne na udice). 

Na druhej strane ich však ľahko namontujete aj demontujete  sami a skladovanie nie je taktiež žiaden problém. Zmestia sa vám aj do väčšej zásuvky.

Preto ich odporúčame lyžiarom s nedostatkom skladovacieho priestoru ale aj napríklad bežkárom (ktorí neriešia prepravu prilieb, lyžiarok a pod). Aj tu však platí, že pre ich montáž potrebujete na auto základné strešné nosiče. Existujú síce aj magnetické strešné nosiče lyží, ale z viacerých dôvodov nie sme ich zástancami.
 

Nízka obstarávacia cena

Vhodné pre všetky dĺžky lyží

Bezproblémová skladovateľnosť

 

Nosiče lyží na ťažné zariadenie

Aj keď ponuka týchto zariadení nie je vôbec taká široká ako pri predošlých možnostiach (z dôvodu oveľa nižšieho dopytu), predsa sa dobré riešenie nájde. Napríklad nosič Buzz Ski od výrobcu Buzz Rack je schopný prepraviť až 6 párov lyží, umiestnených vo zvislej polohe za autom. Upevňovací systém umožňuje dobré upevnenie lyží a snowboardov rôznej šírky. Pozície nevyužité lyžami môžete obsadiť aj palicami. Nosič aj lyže sú uzamykateľné a taktiež je možné ho sklopiť pre uľahčenie prístupu do kufra.

Skladovanie nosiča je bezproblémové, pretože je možné jeho ramená sklopiť k telu nosiča, prípadne ho na leto rozobrať späť do krabice.

Jednoduchý prístup k lyžiam aj pre nižších ľudí

Dostatočná prepravná kapacita

Vhodné pre všetky dĺžky lyží

Prakticky žiaden (alebo minimálny) vplyv na jazdné vlastnosti a hlučnosť auta

 

Preprava lyži, snowboardov a príslušenstva v okolitých krajinách EÚ

Každá krajina má svoje špecifické pravidlá. Tu sú hlavné body pre niektoré z našich susedov:

  • Česká republika: Rovnako ako na Slovensku, je potrebné dodržiavať všeobecné pravidlá pre upevnenie nákladu na vozidle. Strešné nosiče a boxy sú najlepším riešením, pričom je dôležité dbať na to, aby lyže nepresahovali obrys vozidla.
  • Rakúsko: Rakúske zákony sú prísnejšie a odporúčajú použitie uzamykateľných strešných boxov, najmä kvôli horským podmienkam a zmenám počasia. Pokuty za nesprávne upevnenie môžu byť vysoké.
  • Maďarsko: V Maďarsku je kladený dôraz na bezpečné upevnenie lyží, najmä ak sú prepravované na streche. Odporúča sa tiež používanie reflexných prvkov, ak lyže presahujú strechu auta.

Na čo si dať pozor:

  1. Stav vozidla – Pred cestou skontrolujte, či je vaše vozidlo a nosič v dobrom stave. Lyže musia byť pevne upevnené, aby sa zabránilo ich uvoľneniu počas jazdy.
  2. Vplyv počasia – V chladných podmienkach sa môžu strešné popruhy skrátiť alebo rozťiahnuť, preto je dôležité ich priebežne kontrolovať.
  3. Dodržiavanie predpisov – Každá krajina môže mať mierne odlišné pravidlá, preto sa vždy oboznámte s miestnymi predpismi pred prekročením hraníc.
  4. Zákazníkova zodpovednosť – Je zodpovednosťou vodiča zabezpečiť, aby prepravované lyže neohrozovali bezpečnosť premávky.