Objednajte do 12:00 a tovar "skladom" vám doručíme už zajtra. Doprava zdarma pri nákupe od 100 EUR.

Prečo sa žiarovky vypaľujú?

Jedným z dôvodov je aj voľba správnej žiarovky. Ak siahnete po lacnejšej žiarovke od „no name“ výrobcov, môže sa časté vymieňanie žiaroviek stať pravidlom. Preto odporúčame zakúpiť radšej kvalitnú žiarovku od renomovaných výrobcov. V našej ponuke autožiaroviek nájdete žiarovky len do značkových výrobcov (OSRAM, LUCAS, ELTA).

Ďalší dôvod môže byť napätie, ktoré vyrába vaše vozidlo. Každý, kto sa trochu venuje auto problematike vie, že osobné vozidlo vyrába 12V napätie pre napájanie el. zariadení vo vozidle a taktiež aj pre žiarovky či xenóny. V skutočnosti sa toto číslo pohybuje medzi 13,5V až 14V v závislosti od straty na kabeláži, opotrebovaniu alternátora, nekvalitnou alebo vybitou batériou. To všetko ovplyvňuje napätie vo vozidle.

Autožiarovky sa vyrábajú pre napätie 13,2V, avšak v kabeláži sa stratí pár desatín voltu, takže väčšina osobných automobilov má okolo 12V. V prípade, že to tak nie je, môže to mať vplyv na životnosť žiarovky. Hovorí sa, že aj odchýlka 5% môže znížiť životnosť žiarovky až o 50%. Napríklad ak alternátor vyrába napätie väčšie o 5% žiarovka trpí a jej životnosť sa znižuje o polovicu.

Napr. OSRAM ULTRA LIFE je žiarovka určená na celodenné svietenie, má 3krát dlhšiu životnosť ako iné žiarovky.

Ak chcete zistiť aké napätie dodáva žiarovkám vaše vozidlo, merajte ho priamo na svietidle. Môžete tak urobiť za pomoci bežne dostupného multimetra, alebo si nechajte hodnotu napätia odmerať v servise.

Niektorí výrobcovia automobilov zavádzajú do svojich vozidiel vyššie napätie schválne, aby zabezpečili rýchle dobíjanie batérie. Overte si, či to nie je zrovna váš prípad, než začnete riešiť vysoké napätie vášho vozidla.

Ďalším z riešení ako sa vyvarovať častej výmene žiaroviek je aj použitie denného LED svietenia, ktoré nájdete aj u nás. Môžete si vybrať zo značiek OSRAM a MyCarr.